В. О. Сухомлинський

«...математика — це насамперед думка, допитлива, що бажає все знати, про все мати уявлення. Математика вчить мислити й разом з тим вселяє віру в без­межні сили людського розуму. Вона виховує волю, характер»

В. О. Сухомлинський

четвер, 4 вересня 2014 р.

Ератосфен Кіренський

ЕРАТОСФЕН Кіренський (б. 276-194 до н. е.) заклав основи математичної географії, вперше виміряв дугу меридіана, розробив і випробував метод визначення розмірів нашої планети.  З великою точністю визначив нахил екліптики, склав каталог 675 нерухомих зірок. Заклав основи наукової хронології, запропонував вводити зайвий день в календар кожні 4 роки. Праці з математики (теорія чисел), астрономії, філології, філософії, музики. Збереглися лише уривки.



Біографії вченого мислителя Ератосфена 

У плеяді великих учених античності гідне місце займає видатний математик, основоположник фізичної географії, астроном і філолог Ератосфен. Завдяки різнобічним інтересам і захопленням, він вніс відчутний вклад у розвиток не тільки точних наук, а й в більш тонкі культурні сфери. За багатогранну діяльність був наділений сучасниками прізвиськом Пентатл, іншими словами п'ятиборець. Відомий Ератосфен і під іншим псевдонімом, Бета, що означає «другий». Воно жодним чином не применшує достоїнств Ератосфена, а характеризує його як ученого, який досяг хай не самих вищих, але відмінних результатів. Чим же заслужив таку пильну увагу до своєї персони Ератосфен, які наукові відкриття, і творчі перемоги здобув за часів свого буття? Давайте заглянемо в минуле і зробимо невеликий екскурс по біографії Ератосфена.

З'явився на світ Ератосфен в 275 р до н.е. в Африці в місті Кірені, одному із значущих і великих міст античності. Свої перші знання відправився одержувати в Олександрію, а після перебрався до Афін. В числі відомих наставників і натхненників були: поет Каллімах, граматик Лисаній, філософ стоїк Арістон і платоник Аркесилай. Величезний творчий потенціал, невичерпне бажання пізнавати все нове і незвідане, велике коло інтересів і багатостороння освіта дозволили Ератосфену заявити про себе, як про людину допитливу, освічену і захоплюючу. Ці доблесні заслуги не могли залишитися непоміченими і б. 245 р до н.е. Ератосфен був особисто запрошений Птолемеєм III в Олександрію, для суміщення двох посад. Він одночасно виховував наступника трону і очолював Олександрійську бібліотеку. Його вчена діяльність та досягнення високо цінувалися і сподвижниками, і сучасниками. Наприклад, Архімед написав про нього книгу під назвою Ефодік (Метод).

Не всі творчі опуси Ератосфена вціліли до наших днів, щось вже кануло в небуття, а щось дійшло лише фрагментарно. У багатьох науках їм були зроблені важливі і унікальні відкриття, про які варто згадати і коротко описати самі значущі з них.

Отже, математичні твори Ератосфена не збереглися повністю, все, про що відомо сучасникам - це трактати «Про подвоєння куба» та «Про середнє». Вченим був винайдений простий механічний прилад мезолябія, призначення його полягало в добуванні кубічних коренів. Але самим, мабуть, яскравим і видатним відкриттям можна вважати решето Ератосфена. Це феноменальний спосіб, сенс якого полягає у визначенні будь-якої кількості порядкових простих чисел, що не перевищують певне ціле число.

В області наукової географії, родоначальником якої є Ератосфен, також залишилася маса відкриттів і винаходів. Його Географія з трьох томів, містить описи хронік, знахідок, висвітлено труднощі матеріального і технічного плану, що стосуються географії. Особливої ​​уваги заслуговує його трактат «Про вимір Землі», де популярно викладено спосіб встановлення розмірів земної кулі. В основі методу лежало синхронний вимір дальності Сонця в Сієні і в Олександрії, що знаходяться практично на одному меридіані, в період літнього сонцестояння. Ератосфен був добре обізнаний, що Земля - це сфера, і йому вдалося обчислити її окружність. Результати вимірювань виявилися неймовірними - діаметр Землі від справжнього полярного відрізнявся лише на 80 км в меншу сторону.

На жаль, крізь тисячоліття не змогла дійти до сих пір карта, намальована Ератосфеном, але по дожившим описам її легко відтворити. Описи містять детальну інформацію проходження паралелей і меридіанів, а також дистанцій між лініями в стадіях (єгипетський стадій дорівнює 157,7 метрам). А ось кілька висновків і умовиводів, зроблених Ератосфеном:
- Точкою відліку служив Родос, відповідно до півдня від Родосу він позначив «південні» країни, а на північ - «північні»;
- Один з протоків Дунаю вливається в Адріатичне море;
- Гібралтарська протока (в давнину Стовпи Геракла) сформувалася в період Троянської війни;
- Тулі, крайня північна точка, була частиною норвезького узбережжя. Територія північніше Тулі вважалася абсолютно непридатною для життя;
- Кордоном між Європою та Азією був позначений Танаіс (нинішній Дон);
- На широті, де розташований острів Тапробан (нинішня Шрі-Ланка) настільки спекотно, що південні кордони острова нежилі.

Ератосфен заслужено вважається зачинателем наукової хронології. Створюючи свої Хронографії, він зробив спробу визначити дати, що мають безпосереднє відношення до політичної та літературної епохи Стародавньої Греції. Їм було складено перелік тріумфаторів Олімпійських ігор і в точності розроблена хронологічна таблиця, де всі значущі події були датовані по олімпіадах, тобто чотирирічними періодами.

З праць з астрономії вціліли тільки «Катастеризм» - перелік сузір'їв та зірок, що до них входять, без зазначення їх розташувань. Ератосфен проводив свої астрономічні спостереження за допомогою армілярної сфери, пристосування, визначающого координати небесних світил.

Як літературний критик і філолог Ератосфен заявив про себе у праці «Про давню комедію», де піддав аналізу творіння афінських письменників. Їм була створена поема «Гермес», в якій яскраво і барвисто описується доля бога, починаючи з появи на світ і закінчуючи загибеллю, його славні подвиги й пригоди. Ще одним відомим творінням його пера є епос «Гесіод», присвячений трагічній кончині поета, і небесній карі, що впала на його вбивць.

І все ж, незважаючи на ерудованість і обдарованість, заслуги в наукових і літературних сферах, Ератосфен безжально піддавався різким нападкам консервативних вчених мужів. Гострій критиці піддалася його гіпотеза про сферичность земної поверхні, а також метод визначення її окружності. У відповідь їм геніальний вчений лише вигукував: "Не тільки перси, римляни і спартанці хочуть завоювати весь світ, але і ми - вчені. Однак на відміну від воїнів, які несуть насильство і смерть, наше братство несе в світ мудрість знання".

Ератосфен прожив дивне, насичене і довге життя. Протягом декількох десятиліть залишався беззмінним архіваріусом Олександрійської бібліотеки. Він до останнього боготворив і більше всього на світі любив книги, джерело знань і найяскравіших відкриттів. В старості, відсторонений від посади, осліпнув і немічний, довів себе до крайнього зубожіння і заморив себе голодом в 194 р до н.е.

Взято з сайту calculator888.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар